A sötételfek tudományos szemmel

Sötételf nőEgyik olvasónk nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy ember létére megpróbált átfogó képet alkotni a sötéltelfekről, erről a mostanában igencsak sok szóbeszéd tárgyát képező különös fajról. A sötételfek köztünk élnek, de sokan nem tudják, hogy pontosan mit is gondoljanak róluk, nem ismerik őket. Talán pont ez az ismeretlenség szüli azt, hogy a sötételfeket mostanában divatos dolog nem szeretni. Persze sok magának való, avagy emberi mércével nézve kegyetlen sötételf kóborol Távolrévben, akik nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy erről a fajról negatív kép alakuljon ki, de talán idővel, ha az ő látványuk sem lesz különösebb a várost lakó emberek tömegei számára, mint egy törpe, vagy egy gnóm, pozitív irányba fog változni mindez. Elsőként a sötételfek története tárul az olvasóink elé Venator de En’Daro tollából, aki további, inkább a jelennel foglalkozó írásokat is ígért.

 

Sötételf kutatásaim
Üdvözlöm a nyájas olvasót!
Hosszú heteket, hónapokat töltöttem könyvtárakban, hogy valami fogalmam legyen a sötételfekről.
Valószínűleg mindenki látott már sötételfet. Ez ma már nem egy nagy dolog. De kik is valójában ők? Elvetemült gyilkosok? Korcs elfek? Ében vadászok? Otthonukat vesztett szerencsétlenek? A kérdés, és ez által a válasz, sokkal összetettebb. Kezdjük a legelején!
Sajnos én sem tudok többet, mint a régi és mai korok bölcsei. Csak a mendemondákra támaszkodhatunk. A mítosz szerint, hajdanán nem léteztek fekete elfek. Az elf egységes és békés faj volt. Ám voltak, akik megelégelték az elfek ájtatos életét. Talán bele akartak szólni az emberi politikába, talán csak nyitni akartak a többi faj felé. Az is lehet, hogy még hagyományőrzőbb életre intették társaikat. Vannak kódexek, melyek szerint egyenes hódítani akartak. Még merészebb állítás, hogy idegengyűlöletükből kifolyólag irtást kívántak indítani a többi faj ellen. A valódi okot nem igazán tudjuk. Az viszont tény, hogy ez az ellentét két elf tábort hozott létre.
Az ellentét mibenlétére vonatkozóan is vannak feltevések. Találtam egy ősi tekercset, amely pusztító háborút ír le. Az egyik lexikon szerint a harc egyetlen éj alatt lezajlott. Ám van írás, mi szerint a probléma a vita szintjén maradt.
Mindenesetre a szakadároknak el kellett hagyniuk a többieket. Ám az, hogy kénytelenek voltak barlangokba menekülni, azokat a forrásokat támasztják alá, mi szerint véres leszámolások, háborús veszteségek érték őket. Ez az esemény durván egybeesik Ötbánya alapításával. Eleinte kimondottan jó viszonyba volt a két nép. Egyes ötbányai törpe vésetek úgy emlegetik az itt élő elfeket, hogy alapítótestvérek. Azt írják, hogy az elfek ügyessége és természetismerete nélkül nem jöhetett volna létre Ötbánya híres-neves szerkezete. De aztán a viszony megromlott.
Több mint valószínű, hogy ez arra vezethető vissza, hogy az elfek „elfeketedtek”. A sötételfek szinte biztosra veszik, hogy ez azért következhetett be, mert a törpék megmérgezték őket, a barlangi élet miatt segítségül kért gombákkal. A kapcsolat elmérgesedett, és kisebb fegyveres összecsapások után a két nép mind szellemileg, mind területileg eltávolodott egymástól. Ez az oka, hogy a törpe vésetek azon darabjait, melyek az érkezett elfeket és sötétbőrű leszármazottaikat dicsérik, leverték a falakról. Csak töredékek maradtak ránk.
Így a sötételf társadalom elzárkózott az elfektől is és a törpéktől is. A fent említett okok miatt jellemük alaposan megváltozott. „Bőrükkel együtt vált sötétté és gonosszá.” – írja egy elf tekercs. Bizalmatlanok és gyanakvóak lettek. Ez olyan szintre fejlődött, hogy már egymástól is rettegniük kellett. Aztán beütött a ménkű!
A barlang, ahol éltek, beszakadt.
De mi is történt azon a bizonyos napon? Azt mondhatom, kutatásaim ezen területe sikereket könyvelhetett el, hisz használható és hiteles információkat találtam egy magas rangú sötételf visszaemlékezéseiben, amihez rendkívül kalandos úton jutottam, Pattagokki gnóm, a bolond Nevesincs törpével egy Haakgor nevű orkok között nevelkedett elffel. Ezt az érdekesnél és furcsább történetet egyszer még megírom. Esküszöm kitérve a kifeszített kígyóbőr alsónadrágok és a három süket róka esetére, mert az valóban izgalmas volt, nem is beszélve a kopár hegyi enyhén felizgult vérfarkas történetéről…
De térjünk vissza Dalhareen-hez. Mert ez volt annak az ékszeres doboznak a neve, amely a sötételfek otthonát adta. A folyamatosan épülő, fejlődő városnak már erős, megkötött politikai szerkezete volt. Bár nem mondható, hogy a sötételf faj befogadó lenne, még saját magukkal szemben sem, amikor egy hatalmas, idegen barlangi elf ház alkut ajánlott fel a város vezetésének, helyet kaptak ebben a barlang. Ám ezzel a hellyel rang nem járt. Azt ki kellett érdemelni. Azért meg kellett harcolni, azért ölni kellett. És Axen cra Shryak-nak ez nem okozott erkölcsi válságot. Hát ölt. Ahhoz, hogy egy ház felemelkedhessen, el kellett pusztítani egy másikat. A Shryak-ok nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint bekerülni a városvezetésbe. Összeesküvést szőttek egy igen befolyásos család ellen. Mivel a leghatalmasabb ház, a Baenre támogatta őket, egyre több és több ház csatlakozott a fondorlathoz… Majd kirobbant a csata! Elf elfnek feszült, kard páncélt talált, és a sötét ajkakat vár édesítette. Újra eluralkodott a káosz és ármány a sötételf társadalomban. Ez, amiben a legjobban érzik magukat… Mert a Felsőbb Hatalmak kegyeltje ebből csak megerősödve kerülhet ki. A gyengébb pedig… a gyengébb senkit sem érdekelnek.
A csatába a fejvadászok mellé katonák csatlakoztak. A várost füst, és vér borította. Eztán érkeztek meg a mágiahasználók, a házak varázslói. A Tralyn Baenre és Xecsq cra Shryak vezette támadó seregek egyre nagyobb fölénybe kerültek. Összeültek a nagyok, a kerekek forogtak, az artériák szakadtak, a koponyák porrá zúzódtak. Csak a legjobbak maradhattak talpon. Majd beszállt az elkeseredett harcba a város főmágusa, a nagyra becsült és rettegett Noel Banre, aki mellesleg annak előtte a Shyrak ház mágusa volt. A mágikus energiák aztán végleg elszabadultak.
A barlang teteje beszakadt. A gleccsertó, mely a város felett helyezkedett el, jéghideg halált hozott több ezer sötételfnek. Egyetlen egyszer fogott össze minden „fekete” elf, hogy megállítsa szerelmetes városa pusztulását. Az elkerülhetetlen pusztulását. Ám a sors így akarta. Az a halál napja volt. A vég manifesztációja. De lehet, hogy nem a sors akarta így?
Erről már nem beszél Rhyanne Siarn feljegyzése. De másokéi igen. Ám ezek már ki tudja, hogy igazak –e. Egyesek szerint maga a Shyrak ház tette, hisz neki ez volt a feladata. Vannak, akik azt írják, hogy az ötbányai törpék ezt a csatát használták fel arra, hogy észrevétlenül omlaszthassák be a sziklákat a város felett. Erről a történetről szól Tömpeujjú Klamu eposza, mely a törpe hősnek Daladriannak állít emléket. De ezt még az Öt Család sem tekintette soha hiteles forrásnak. Más iratok szerint, melyek csupán az ésszerűségre támaszkodnak, azt mondják, hogy a barlang nem bírhatta ki azt a hatalmas mágikus összecsapást, ami benne történt. Azért ebben is van valami. Bizonyos kisebb szekták történetei szerint a Felsőbb Hatalmak, hogy melyik abban különböznek, okozták a katasztrófát. De mindegyik mérvadóbb feljegyzés, kőtábla, tekercs, de még az említett eposz is említ egy kétségtelenül létező embermágust. Az ő szerepe igencsak kérdéses. Személye nyomozásom tárgyát képezi mind a mai napig.
Egy szó, mint száz, a rengeteg áldozatot követelő omlás után Dalhareen lakói szétszéledtek. Így mára kialakult egy szétszórt, magába forduló, összetartó csoportokra bomlott sötételf társadalom. Mely az utóbbi időben kezd újra egységesedni, amely nem mindenkinek jelent megnyugvást és örömöt… De ez következő a történetem…
Búcsúzok a Nyájas Olvasótól. Végső következtetések nem kívánok levonni, hisz nem vagyok én még sem nagy tudós, sem híres bölcs. Munkámat ajánlom azoknak, akik kíváncsiságukat kiterjesztik mindenkire. Ezennel kívánok kalandokban gazdag, kényelmes csatákat minden kalandozónak, és unalmas egysíkú, ám biztonságos gyermekekkel teli életet minden letelepedettnek.

Hódolattal: Venator de En’Daro, egy kardforgató bűvész tudós

//Köszönöm a segítséget az alábbi karakterek usereinek: Quelar d’Siarn, Riek SharTeel, de mindenek előtt Rhyanne Siarn. Folytatást tervezek a sötételfek jelenjéről, úgyhogy mindenkinek nagyon szívesen fogadom a segítségét. Amit kérek vagy karimnak,Vetator deEnDaro(187822) vagy itt jelezni. Remélem tetszett!//

77 hozzászólás

  1. Lynon said,

    november 29 - 9:18 du.

    ennek a fele eléggé hibás és érdekes 😀 de mind1 nem szeretnék már ebbe is bele folyni de kérdem én hol vannak a legnagyobbak megemlítései mint Arkanis és Try Despan valamint Calundor, illetve Olith de Braer stb stb stb, jah és a Baenre-k valamint a felszini várbörtön és a Pessalie ház 😉 no mind1 mintha csak valami nem tom mit olvasnék 😀
    És IC bizony a karim jót röhög ezen és talán felkeresi az írót 😉

  2. Damien of Fire said,

    november 29 - 10:11 du.

    Kissé csalódott vagyok, asszem megírom a saját változatomat a drow-okról, mert a sötételfek nem így születtek és a törpék is a kezdetektől fogva ellenségeik voltak, miként minden más faj is…

  3. Wylned Slinn said,

    november 29 - 10:29 du.

    Damien! Had idézzek a világleírásból: …Amikor látszott, hogy a felszínhez szokott nép nem bírja sokáig a föld alatt, a törpék adtak abból a különleges gombából, amit az újszülött törpék kapnak (…) Ettől és ebből eredeztetik a törpék, elfek és sötételfek közötti közmondásos rossz viszonyt… Asszem itt meg is dőlt a “a törpék is a kezdettől fogva ellenségeik voltak, mint minden más faj is” állítás is. Ezen felül ki tudja, h hogyan születtek a sötételfek (nem drow-k), mert erről egy árva szót nem szól a leírás…

  4. Cwyth said,

    november 29 - 10:45 du.

    Hmm, nem tom nekem ez a sötételf story kicsit sánta. Sztm több embert kellett volna megkérdezni, mert így egy kicsit egy oldalúnak tűnik a történet. Pl azokat akiket Lynon is megemlített 🙂 Sztm. Amúgy a sok Shryakozás jól esett ezt így zárjőlesen jegyezném meg ^^ XD

  5. Cwyth said,

    november 29 - 10:53 du.

    Hm, ez a sötételf történet kicsit sántának tűnik. Egyoldalúnak, mivel pár karakter kimaradt belőle. Pl akiket Lynon említett. Amúgy a történet valami ilyesmi állítólag, csak tudtom szerint azért a Shryakoknak nem volt ekkora szerepe a storyban. 🙂
    De ez csak egy laikus véleménye… én még akkor nem is léteztem^^

  6. rhyanne said,

    november 29 - 11:16 du.

    hali:)

    Lynon: Ha a sötételfek és azt Oloth ősi történetei lettek volna a téma akkor mindenki meg lenne említve.

    A város pusztulásáról volt szó. Nem a kezdetektől. Akkor hol volt Braer és Calundor?

    Ashana és Arkanis benne van a “nyilatkozatomban”. – még az is, hogy Try után Ashana lett a nagyasszony:)
    Nincs semmi köze a Várbörtönnek és a stb… nek az utolsó csatához.

    Egy kívülálló szemszöge mindez. És nagyjából türközi az adott valóságot.- nem állt rendelkezésére kész anyag és reagmentések a harcról…

    Üdv!

  7. Quirith said,

    november 29 - 11:28 du.

    ha ember szemszögből nézem kifejezetten tetszik 🙂

    ha laikus-user szemszögből, akkor az eleje oké, de a vége nemannyira…

    Ha pedig sötételf szemszögből, nosss… a többi fajról is lesz? esetleg mint sötételf írhatok az emberekről? 😀

  8. laeren said,

    november 29 - 11:32 du.

    Hali

    Lynon. Igen jó ötlteted kreáltál. 😀 Nem akarsz írni a Traktákba egy riportot a Várbörtön fogadó múljáról, s jelenéről? 😀 Belerakhatnád, amikor az Olathban elfoglaltuk, aztán az utána lévő történéséket. És kilyukadhatnál ott, amit most csinálsz a Várbörtönben. 😉

  9. laeren said,

    november 29 - 11:36 du.

    Hali

    Lynon. Igen jó ötlteted kreáltál. 😀 Nem akarsz írni a Traktákba egy kreálmányt a Várbörtön fogadó múljáról, s jelenéről? 😀 Belerakhatnád, amikor az Olathban elfoglaltuk, aztán az utána lévő történéséket. És kilyukadhatnál ott, amit most csinálsz a Várbörtönben. 😉

    Mellesleg szerintem jó lett ez az írás. Egy két dolog úgy történt, ahogy le van írva. A többi csak feltételezés, találgatások, fentmaradt mende-mondák. A világleírás esélyt ad az íróknak, hogy gondolkodjanak.

  10. Laer said,

    november 29 - 11:38 du.

    Hali

    Lynon. Igen jó ötlteted kreáltál. 😀 Nem akarsz írni a Traktákba egy kreálmányt a Várbörtön fogadó múljáról, s jelenéről? 😀 Belerakhatnád, amikor az Olathban elfoglaltuk, aztán az utána lévő történéséket. És kilyukadhatnál ott, amit most csinálsz a Várbörtönben. 😉

    Mellesleg szerintem jó lett ez az írás. Egy két dolog úgy történt, ahogy le van írva. A többi csak feltételezés, találgatások, fentmaradt mende-mondák. A világleírás esélyt ad az íróknak, hogy gondolkodjanak.

    //az oldal adminjának: valamiért nem jelent meg a hozzászólásom, amit bejelentkezve küldtem el.//

  11. Damien of Fire said,

    november 30 - 12:42 de.

    Wylned Slinn

    “Ezen felül ki tudja, h hogyan születtek a sötételfek (nem drow-k), mert erről egy árva szót nem szól a leírás…”

    A sötételfek és a drow-ok egy és ugyanaz, R.A. Salvatore könyvekben pedig tökéletes leírást kaphatsz róluk.
    A születésükről és arról is, hogy a békésen beszélgető és csoportosuló lényeknek, mert más szót nem tudok rájuk meghatározni, semmi köze sincs a drow-okhoz.
    Ha kérdezni szeretnél csak bátran. 😀

  12. Laer said,

    november 30 - 7:22 de.

    Damien: Ez TK és nem Forgotten Realms. Én is bármikor tartok kiselőadást a drowkról. De itt nem drowk vannak, hanem sötételfek. Olvasd el a világleírást. Így joga van mindenkinek használni a saját fantáziáját a fajra vonatozóan, ha az megfelel a világleírásban szerepelekteknek. Téma lezárva. A drow téma nem való ebbe a topikba, csak a sötételf.

    Lynon: Jó ötletet adtál. Simán megírhatnád a Várbörtön fogadó sztoriját. Múltját, jelenét. 🙂 És beküldhetnéd ide.;)

  13. Nil said,

    november 30 - 8:17 de.

    Én a sötételfek szuperképességeinek taglalását hiányolom, igaz, hogy az nem múlt, hanem jelen, de nagyon jellemző 😀

  14. Nodlehs de Lauron said,

    november 30 - 9:20 de.

    Áh, flame 🙂

  15. Arkanis said,

    november 30 - 9:50 de.

    Köszönöm Lynon, hogy legalább te említetted meg az OD második legnagyobb családját, amelyik végig ott volt a város pusztulásánál és küzdött.

    Mivel már van TK világleírás, így azt kell követni a faj szempontjából, bár ahogy észrevettem a TK sötételf gondolkodás módja nem sokban különbözik a DnD drow életszemléletétől, tehát olyan sokat nem kell változtatni a karik viselkedésén 🙂
    A drow megnevezés használata TK-ban szerintem elfogadott a sötételf helyet, hiszen rövidebb és mindenki érti, a másik hogy DnD-ben is a felszíni népek használták a drow nevet a sötételfekre, hiszen ők maguk Ilythiiri-nek hívták a népüket.
    nyja, ennyi, nem kis előadást akartam tartani…

  16. Damien of Fire said,

    november 30 - 10:47 de.

    Laer csak a kötekedés kedvéért. 😀
    Drow=sötételf, és ezért nehéz kijátszani hitelesen egy drow karit, mert ha megpróbálja valaki úgy néznek rá mint borjú az új kapura…
    Mellesleg, pedig ha egy drow leírja, hogy a kámzsáját mélyen a szemébe húzva sétál fényes nappal az utcán vagy vaknak hiszik vagy egyszerűen lehentelik azzal a felkiáltással, hogy úgy sem lát semmit. 🙂

  17. Anonymus said,

    november 30 - 11:07 de.

    Damien!

    Csak és kizárólag az FR-ben egyenlő a drow a sötételffel. Vannak még más világok, rendszerek is, ahol másként nevezik őket. Ahogy Laer mondta, ez viszont TK és nem FR. Itt egész egyszerűen nem léteznek drow-k. Sem Mélysötét, sem Loth. Ez nem FR!
    Sötételfet meg egész egyszerűen azért nehéz kijátszani, mert a világleírás mindössze annyit ír róluk, hogy összevesztek az elfekkel, ezért elmentek a törpékhez. Ott “négerek lettek” ezért összevesztek velük is.
    Mindenképp szükség lenne egy átfogó és adminok által elismert fajleírásra, mert most sajnos mindenki FR-drowként kezeli a fajt. Pedig akár lehetne M.A.G.U.S szerinti aquirként is kezelni, csak hogy konkrét példát mondjak. Pontosan ugyanannyira reális _itt_ mindkettő: Semennyire.

    Krónikás

  18. Venator de En'Daro said,

    november 30 - 3:02 du.

    Hi! Pár dolgot. Úgy írtam meg a sztorit, h ne mondjon ellent a világleírásnak. Másrészt pedig úgy, mintha egy kutató próbálná meg feltárni az ősi múltat. Vannak benne ferdítések, még akár szándékoltan is (ez nagyon ritka). Kari nem tud mindent, igyekszik infót gyűjteni, olvasgatni. De nem ISTEN, aki mindent lát. No meg persze használtam a fantáziámat is… Ja, meg annyit, h egy kis baleset révén az elöre, a szerk.-i vélemény miatt beküldött verzió került fel. H őszintén megmondjam, kb mostanra lenne kész, de így is jó. (Apró változtatások lettek volna. Azé eléggé meglepődtem 😀 ) Sztem nem az a lényeg, h most hívhatjuk -e őket drow-nak vagy sem (én sem írtam drow-t), hanem az, h ők mások, mint a FR-ben. És az a R.A.S.-és írás? Inkább no comment. Elég durva keverése a két világnak. De handsúlyozom BÁRKI szeretne segíteni nekem, vagy dolgozna velem, akkor keressen meg levélben!!! De az sem rossz, ha megírja a saját verzióját, és akkor lesznek mondjuk a venatoriánusok meg a damienisták. 🙂 😀

  19. Alekszej said,

    november 30 - 4:12 du.

    Laer mondotta: //az oldal adminjának: valamiért nem jelent meg a hozzászólásom, amit bejelentkezve küldtem el.//

    Laer, a per jelek (nem egyházi értelemben 🙂 ) oda vezetnek, hogy a rendszer spamnek minősíti a megszólalásodat. Úgyhogy ezeket mellőzd kérlek, és akkor nem lesz gond.

  20. Cwyth said,

    november 30 - 5:10 du.

    Hm, látom megen feljött ez a drow-sötételf téma. Már rég hozzá akartam szólni a dologhoz. Én részemről a drow TKn sötételfnek minősül, s kariként kb azt is játszok, már amennyire valaki játszhat drow-t emberi képzelőerővel. S Nil kommentjéhez hozzászólva, nincs sztm szuperképessége egy karinak se, max VP user aki képtelen normálisan játszani. Ugyan úgy lehet sötételfet játszani mint elfet, csak nem szabad átesni a ló túloldalára. Pl nem kéne mindenkinek Drizzt féle párbaj hősnek lennie ésatöbbi.
    Meg sokszor hozzák fel még a M.A.G.U.S.-t *rohadék nagy betűk és pontok:P*, hogy abban ilyen meg olyan elf van. Sztm azért egy kaptafára megy a dolog, szóval mindenki hivatkozik arra, h egyesek FR szerint játszanak, miközben ők maguk M.A.G.U.S.-ból hozták a saját karijukat és pl abbit cuccban rohangálnak. Bár ez kétségkívül ritkábban fordul elő…

    Visszatérve a cikkhez amihez kb háromszor írtam már hozzászólast csak mindig elszállt:D Valahogy nekem nem tűnik kerek egésznek a kimaradt személyek miatt, de ezért már elnézést is kértek. meg szóljon az író mellett, hogy a sajtó mindig kicsit egy oldalú volt. *Mocsok vigyort ereszt meg*

    Jahm, Venator, ha kell a segítségem vlmiben akkor csak visíts, s sztm ezt egész HM klán nevében mondhatom… bár előbb még lelépek mielőtt megköveznek 🙂

  21. Arelandae Laryan said,

    november 30 - 6:10 du.

    Nil: Sokan azért csinálnak sötételf karit, mert télleg nagyon kemény, meg tök vagány, amikor karilapon az van, hogy Faj: sötételf. Azoknak van szuperképessége. Egyébként nem csoda, aki Drizztről mintázza a kariját, az vp lesz. Drizzt az, aki harmadmagával orkhordákat irt ki, közben egy karcolás nem esik rajta, sötöbö, sötöbö. De ha megfigyelitek, minden fantasy könyv ilyen. GYU. Azonkivül, hogy Boromir meghal, egyetlen seb nélkül ússza meg mindenki a bulit! (A könyvről beszélek, nem a filmről:P)

    A másik ez az egész Forgotten realms vs. Tk buli… Én személy szerint az FR oldalán állok. Igen, tudom, hogy egy egyedi világot akarnak létrehozni, meg minden, de ennek szvsz nem azt kéne jelentenie, hogy a sötételfek alapdolgait teljesen kihúzzák és megsemmisítik. Gondolok itt Mélysötétre (valaki árula már el, miért nem lehetne a barlangokat, amikbe laktak, Mélysötétnek nevezni?! Az oké, hogy nincs Menzoberranzan, mer az egy konkrét város, de Mélysötét…???) A másik, amin mélységesen fel vagyok háborodva, az a Lloth kultusz teljes kiírtása. Se ebben a cikkben, se a világleírásban egy szó sem esik a Pókkirálynőről. Kérdem én, ha minden klánnak lehet saját istene, akkor a sötételfeknek mijért nem? Ráadásul főleg úgy, hogy minden sötételfnőstény helyből Lloth papnőként jön Révbe.
    Hogyha egyedi világot akarnak, akkor inkább találjanak ki egy teljesen ÚJ fajt, minthogy egy régit átírjanak…
    Komolyan, holnaptól kijelentem, hogy a törpék ezentúl nem picik, zömökek és szakállasak, fejszével, hanem hupilila hajuk, piros bőrük van, magasak és karcsúak…

  22. Anonymus said,

    november 30 - 6:37 du.

    Arelandae Laryan!

    Ezen az alapon én is kijelenthetném, hogy a sötételfek akkor mostantól magányos gyilkosok, akik gyakorlatilag korlátlanul varázsolnak pusztító módon, azonnal ölő, halálrúnákkal díszített vesszőket lőnek ki a nyílpuskájukból, hőlátás, ultralátás, minden nyalánkság, s aquirnak hívom őket. Ugyanaz, amit leírtál, csak másik világot vettem alapul. Reális lenne? Nem hinném…
    Valószínűtlen, hogy két különböző, független világban pontosan ugyanolyan vallási kultusz, társadalmi felépítés valósuljon meg, ugyanazokkal az elnevezésekkel. De ha az FR-t át lehet hozni, akkor miért ne lehetne más rendszert is?

  23. Venator de En'Daro said,

    november 30 - 6:49 du.

    Egyet kell értenem a névtelen hozzászólóval. Bár tudtam, h ezek vannak, azért nem írtam bele, mert egy, az én izlésemnek sem nagyon felel meg a világok ilyen dúrva keverése, kettő pedig sajnos mindig vannak elégedetlenkedők. Ha azt írom le, hogy Lolth hatalmas papnői Mélysötétben…, akkor most az lenne a baj. Így a kisebb rosszat és a saját izlésemnek is megfelelő megoldást választottam, és nem vettem mindig figyelembe a salvatori alapelveket. Bár, kétségtelen, h jobban hasonlítanak a TK sötételfjei az AD&D drow-jaihoz, mint az aquir gyilkosokhoz, nem lehet egyértelmű párhuzamot hozni közöttük. Mert ilyen alapon hol vannak a hatalmas ork királyok, és gigantikus elf városok??? Sehol. És ez így van jól. Ez nem FR, ez TK.

  24. Arelandae Laryan said,

    november 30 - 6:50 du.

    Oké, értem én, hogy nem lenne jó, hogyha áthoznánk az FR rendszert, meg minden mást. De ez az új sztori a gombamérgezéssel… Ööö… Izzé. Bizarr? Csak egy kicsit…-.-
    De lehetne kompromisszumokat kötni, még mielőtt eljönne az a világ, amikor annyit írok, hogy “drow” és már záporoznak az üzenetek, hogy micsoda egy barom vagyok.XD
    Mondjuk Lloth és Mélysötét miben rontaná el a a játékot? Olyan nagy baj, hogy “Ötbánya barlangjaiból jöttem” helyett azt írom, hogy “Mélysötétből jöttem”? Olyan nagy baj, hogy pókmedál függ a nyakamban és egy pókistennőnek vagyok a papnője?
    Oké, elismerem, a hőlátást nem kéne, meg az egyéb extrákat sem.:P

  25. Anonymus said,

    november 30 - 6:59 du.

    “Valószínűtlen, hogy két különböző, független világban pontosan ugyanolyan vallási kultusz, társadalmi felépítés valósuljon meg, _ugyanazokkal_az_elnevezésekkel_….”
    Könyörgöm! Ha külön világot akarunk alkotni – vagy ha mi nem is, de az adminok igen – akkor az legyen tényleg _külön_ világ.

  26. Anonymus said,

    november 30 - 7:02 du.

    Elnézést, hogy duplán írok, de az eleje lemaradt.
    A “gombamérgezés” pusztán egy teória még a világleírásban is, nem tény. Senki nem tudja az igazságot, ahogy én kivettem.

  27. Brazil said,

    november 30 - 7:10 du.

    Arelandae… Az egész fantasy világ elég bizarr 🙂
    (Bármit is vegyünk alapul)

  28. Rhyanne said,

    november 30 - 7:22 du.

    Huuh:)

    Egyetértek Anonymussal. Mi láttuk kárát, anno OD-ben. Dalhareen? – saját név- sötételf város. Az alap természetesen Eryndlynre és Menzo-ra épült. 🙂 Egyedi volt— > FR szerüen.Csak ugyebár egy klánnak sem lehet városa:P:P:P

    Mindenki drowt játszik. Attól még az marad, ha nem írjuk le. Sötételfet írok, de attól még az marad, aki pedig aquir-t játszik, az azt is fog játszani. csak sötételfet ír.
    nehéz utólag teljesen átállni egy más fajra… ezért nehéz ügy az egész.
    Úgy játszok, ahogy eddig is. Nekem a sötételf az az ami drow volt- de sosem írtam drowt- és nem is fogok. Ez egyéni megfontolás:) Ürv!

  29. Arelandae Laryan said,

    november 30 - 7:29 du.

    Ha így vesszük, sötételfet hogy kell kijáccani? Nincs sehol leírás, ami vonatkozna a jellemükre, viselkedésükre, szokásaikra. Nincsenek könyvek, ahol megnézhetjük, hogy egyes helyzetekben hogy reagálnak, mit mondanak, mik a céljaik, mik a fő tulajdonságaik.
    Drowra van könyvünk, elolvassuk Salvatore Sötételf trilógiáját, akárcsak az első kötetet és máris van egy képünk a drowkról. Az aquir-okat nem ismerem, erre még könyvpéldát sem tok mondani.:P De sötételfre… Arra nincs. Nem azt várom, hogy most akkor mindenki üljön neki és hozzunk össze egy sötételf könyvet.:) Csak nyugodjon bele mindenki, hogy hiába ír sötételfet valaki, lehet, hogy drowt, lehet, hogy aquirt fog kijáccani és késsz.:)

  30. Rauko said,

    november 30 - 7:38 du.

    Nos a TK még roppant messze áll attól, hogy játszható külön világa legyen. A fajok szinte változtatások nélkül lettek más világokból átkonvertálva s valóban ez ügyben mintha a sötételfek félresikeredtek volna. Míg a világleírás után ki nem forr véglegesen, nyugodtan használhasson mindenki RPG-ből ragadott részleteket, ha az a fantáziájának kellemes, és user számára örömet okoz. A kiadott világleírás igényes, alapnak jó lehet, de nagyon kevés a szerepjátékok több ezer oldalnyi kiadványaihoz képest s külön regény sem igazán várható. S ha valaki úgy érzi, ki tud játszani egy aquir sötételfet, hát tegye, én élvezni fogom:D De hogy a fő témához is szóljak valamit, gratulálok a szerzőnek, Venator de En’Daronak, mégha a játék összes sötételfjét képtelen is volt megidézni:D

  31. Anonymus said,

    november 30 - 7:41 du.

    Arelandae (és mindenki más)!

    Ahogy elnéztem, ez a munka pontosan egy egységes fajleírás – valós, ebbe a világban való jellemzők – megalkotásának első próbálkozása IC szinten. Van egy homályos alap a világleírásban, s ezt alapul véve néhány lelkes user/karakter, megalkotja a teljes fajleírást, homályos találgatásokra, kétes kutatásokra alapozva.
    Személy szerint rengeteg leírást olvastam már, ami el volt látva a homályos találgatás jelzővel, s utána egy teljesen átfogó összképet adott, hogy a faj, nép, város, stb kijátszható legyen. Ez egy másik próbálkozás, amit a userek szednek össze, s ha tetszik az admini tanácsnak, jóváhagyják. 🙂
    Csak támogatni tudom az ötletet, s bíztatni tudom a készítőket a folytatásra.

    Maradok

    Krónikás

  32. Arelandae Laryan said,

    november 30 - 8:47 du.

    Egyébként a cikk tényleg nagyon profi.:) De egy ilyen alapján nem fogsz tudni kijáccani egy karit! Ahhoz ilyenek kellenének, ilyen alapdolgok, amik fölött már szinte átsiklunk, mert szóba sem kerül, annyira egyértelmű. De nem egy új fajnál. Tudni kell, hogy reagálnak egyes helyzetekben, egyes teljesen hétköznapi helyzetekben! Nem elég ennyi egy kari kijáccásához. De ezt már az előző kommentemben leírtam.
    A másik, amit hiányolok, az a társadalmi felépítés. Igen, a mathriarhális társadalom.:P Vagy mondjuk az egyes házak. Most akkor hogy is van? Nagyasszony a ház feje, ugyeeeee???? A cikkből kivettem, hogy igenis vannak házak, de akkor itt akad meg az egyedi világ célja: a házakat is a Salvatore könyvből vették akkor! És máris visszaértünk az egész elejére, Llothhoz meg Mélysötéthez…
    (Amiről még mindig nem tom felfogni, hogy miért hülyeség.:P)

  33. Rhyanne said,

    november 30 - 9:05 du.

    A cikk nem azért készült hogy ez a alapján bárki is kijátszhasson bármit. Egy hosszú kutatás eredménye… megannyi régi irat, könyv… melyek léhetnek feltevések:)
    Egyetértek Rauko-val:)

    Arelandae: házak VOLTAK. Dalhareenben voltak… de most akkor képzeld, minden sötételf a hajdani Olath Dalharenből származik:))) Az a barlang pusztult el…:)) Akkor?
    Nem Salvatore könyvéből voltak azok a házak… vagyis nem mind. Salvatore “csak” egy író, aki Ed Greenwood csodálatos világához tesz hozzá valamit…:)
    Mi pedig használtuk a fantáziénkat… ami akkor még annyit jelentett, hogy Baenre és Despana és Shryak… stb.

    Régen volt. 1,5 éve még nem volt abból világkatasztrófa, ha valaki drow-t írt. És senki sem cukkolt, ha Mélysötétet írtál, hiszen csak azt ismerted.
    Ez legyen egyéni- mindenki úgy játsza ki, ahogy képes:P

    Azok az idők megváltozak. Most mást kell szeretni.

    Üdv!

    Gratulálok Venatornak, hogy rászánta az időt és igényes munkával állt elő:) Már megérte…:P ekkora port kavart.
    remélem még sokáig folytatod ezeket a kutatásokat:))

  34. Arkanis said,

    november 30 - 9:21 du.

    Arelande

    mindent a Salvatore könyvekre vezetel vissza, ahol csak és kizárólag maszlagos szappanopera megy, VP bajnokkal, és isteni ereklyékkel megtüzdelve (ezt is elolvastam, teccett, de nem tartom alapműnek a faj megértéséhez). Vannak egyéb regények is. Javaslom figyelmedbe a Pókkirálynő háborúja Első részét, melyet egy pszichológus írt és nagyon jól leírja a sötételfek világ felfogását és viselkedesét (ha már annyira hiányolod a drow reagálásait egy bizonyos helyezetben).
    A másik: miért kell valakinek leírni egy sötételf minden lépését, minden reagálását, minden helyzetre? Ez egyrészt lehetetlen, másrészt teljesen szubjektív dolog, hogyan is reagál valaki egy adott helyzetben. Lehet klisséket ráhuzni a fajra, hogy “általábban” hogyan viselkedik (lásd Salvatore: Drizzt _teljesen_ különbözött a többitől), de akkor is ott van a személyisége, a nevelése és életútja, tapasztalata, ami eleve adja, hogyan reagál egy adott helyzetben.

    Valóban OD-ben (Oloth’s Dalharen klán) a klasszikus FR drow-t jáccottunk és ott voltak nemesi házak és matriarchátus. Viszont ha alaposabban megnézzük az FR világát, akkor találunk olyan várost (nem emlékszem a nevére most :S), ahol patriarchátus volt és a Házak élén mágusok áltak (az Első Ház feje Malavon Despana, csak érdekesség kedvéért :P)

    Ebből a példából adódóan nem a Salvatore-vonal az irányadó, hiszen ő csak egy aspekusát mutatja be a sötételfek viselkedésének és életének, ráadásul egy kifejezeten nem tipikus drow szemszögéből (ott minden sokkal gonoszabbnak tünt, hiszen Drizit szempontjából lett megfogalmazva)
    Gondolom meglepődsz, amikor megtudod, hogy Lolth-nak (Lloth-nak, Araushnee-nek, amelyik szimpatikusabb, mert mindegyik név egy személyt/istent takar) van fia is: Vhaerun, mely a hím drow-k istene. Aztán van még néhány drow isten is, melyet már nem akarok felsorolni és még meglepőbb, hogy vannak elvadult !barbár! drow törzsek is barlangok mélyén.

    Ebből is a kis előadásból látható, hogy nem lehet egy viselkedés formát ráhuzni egy adott fajra.
    Persze a sötételfek alapvető jellemzői a hatalomvágy, a lenézés nem sötételfek irányába, egoizmus és kaotikus viselkedés. És ezek is hatalmas skálán mozognak. Inkább tessék saját stílust kialakítani és azt jáccani 🙂

    Ha Lolth-ot akarja imádni a karid, akkor írd inkább, hogy Káosz Anya, A Káosz Szövőnője, vagy egyéb szinonimát, mert valóban ez a világ, nem az a világ és ebben a világban nincs Lolth. Annak idején az OD klán pont az ilyenek miatt is lett többször figyelmeztetve.

    Mint Rhyanne az én karim is drow marad (gondolkodásban és vislkedésben), csak én is sötételfet írok inkább a drow helyet és a TK történelemhez igazítom az előtörténetét és a képességeit. És még nagyon sok jó ismerösöm és barátom így jácca ki a drow kariját: átültetve TK-ra.

    Na asszem ennyi, de még biztos eszembe jut valami 😛

  35. Leriel said,

    november 30 - 10:35 du.

    A Lolth vagy Lloth vagy Loth dologhoz, mint Salvatorét abszolúte nem olvasó, hozzáfűzök egy felvetést: anno, a vallásról az az admini kinyilatkoztatás érkezett, mindegy, milyen istent imád a karakter, ugyanannyit segít neki – azaz semennyit. Azon kívül, az Olath egy olyan kezdeti fajleírást kapott (amiből egyébként sok minden bekerült a világleírásba is!) amiben leírták: a TK-s sötételfek – elvileg – vonzódnak a pókokhoz és egyéb ízletlábúakhoz. Tehát, a kultúrájukban, művészetükben, mitológiájukban, társadalmukban jogosan bukkanhatnak fel a pókokra, rovarokra vonatkozó jegyek, nem?

  36. Rodric said,

    november 30 - 11:09 du.

    Szerintem két dolgot érdemes feltétlenül szem előtt tartani egy sötételf, vagy akármelyik másik faj kijátszásakor.
    1. Ne mondjon ellent a TK Világleírásnak, de ne csak a szavának, hanem a szellemiségének sem.
    2. Ne emeljen át más kitalált világokból olyan túlságosan konkrét dolgokat, mint pl. egy név, mert akkor minden más világot szerető user is követelhetné a sajátjából a neki tetsző darabkákat és akkor már semmi esélye nem lesz, hogy valaha is épkézláb saját világ legyen itten.

    A véleményem az, hogy ki lehet játszani, akár matriarhális társadalmat, akár az ellenkezőjét, akár drow mágusos, akár aquir orgyilkos karit, amíg ezeket a pontokat figyelembe vesszük és tartjuk azt is, hogy senkinek nincsenek szupertáp képességei.

  37. Damien of Fire said,

    november 30 - 11:50 du.

    Nos még egy gondolatom támadt a reagjaitokat olvasva…persze sokatokkal egyetértek és vannak olyan dolgok is melyek messzebb állnak tőlem, de tisztelem a véleményeteket.
    A gondolat pedig az lenne, hogyha mágusok, nemesek, stb. stb…. lehet teljesen jogosan a Thrillen a Rawenswood klán vámpírjairól nem is beszélve akkor drow-ok miért nem?
    Miért nem játszhatja ki valaki teljes átéléssel a fantasy könyvekben olvasható leírásokat anélkül, hogy esetleg vp-ne, hogy ne kössenek bele azonnal a játéktéren és ne kezdjék el azonnal kiátkozni még a családfáját is. Persze a Lloth rajongókkal, mármint a nőstényekkel nekem is tele van néha a hócipőm, mert minden nőstény főpapnőnek tartja magát és legalább ezeréves királyi családból származik, de ez egy ilyen faj, adjuk meg nekik az esélyt. És ha lehet választani, akkor inkább ilyenek, mint békésen beszélgető és összegyűlő sötételfek… 🙂

  38. Venator de En'Daro said,

    december 1 - 12:27 de.

    🙂 Már érdemes volt megírni. Végre kibeszélhetik a sötételfek a dolgaikat. Nekem, mint sötételfes usernek, lenne egy komprumisszum-javaslatom: lehessen használni minden szót a sötételf megnevezésre (drow, sötételf,árnyelf, ébenelf, éjelf, árnyékelf, obszidiánelf, feketeelf, és ezek tünde utótagú változata), de a konkrét, más világokból átvett neveket ne (Menzoberanzan, Mélysötét), mert ilyen alapon én beregelném Drizz’t do Urdent, és igen hamar az lenne a kormányzó, akit én támogatok. Mondjuk Regis… De félre a tréfával! Ha mi játékosok megállapodunk valamiben, akkor az adminok nem fogják durván megváltoztatni, mert a céljuk, h nekünk jó legyen. Aztán mindenki úgy jácca ki a karit, ahogy jónak véli, ha az belefér a játék etikettjébe. Az se rossz, h itt nem olyan egysíkú a sötéttünde (én már élek is a komprumisszumommal), mint R.A.S. általam igen kedvelt írásaiban, hanem legyen aki kegyetlenebb (aquir), legyen, aki jó (Drizz’t), legyen, aki a kettő között áll (Ryld), legyen cselszövő (Jarlexl), és legyen teljesen egyedi (XY). Sztem ez nem egy rossz elgondolás, mert a fantasy lényege az, h elrugaszkodunk a világtól (és a többi világtól), és egy teljesen szabad, és független dimenzióba helyezzük magunkat. Remélem hozzá tudtam tenni valamit a témához.
    Ezenkívül köszönöm a dicséreteket. És továbbra is várom a jelentkezőket, akik segítséget nyújtanak nekem, ebben a láthatólag emberek tömegeit megmozgató kérdésben. Azért, h a válasz minnl árnyaltabb, minnél TK-sabb lehessen. Aki ideírja, h keressem meg, azt megkeresem, és szívesen beszélgetek vele. Vagy engem is meg lehet keresni a 187822-es reagszámon. TK-világ ébenelfjei egyesüljetek (legalább OOC)!!! 😀

  39. Nil said,

    december 1 - 10:14 de.

    Damien: azért nincs drow, mert csak 🙂 Sötételfek vannak, de nekik sincs többezeréves történelmük, sőt a többi faj közül ők a legfiatalabbak.

  40. Brazil said,

    december 1 - 10:46 de.

    Külnönben az az igazság, hogy ilyen alapon minden faj sirhatna, s üthetné az asztallapot, hogy neki ez s ez kell. Pl:
    Ork: Mocsári Ork, Üregi, Hegyi ork? Ork átváltozások?
    Elfek: Tünde – Erdei elf, Elf, Bérci hosszúléptű, Vizi Elf, driád, Sötét [fekete] elf (megjegyzem, s csak itt jön be a sötételf, alkasztként), Fa ereje??
    Mano: Ugye eleve ezernyi dolog…
    Tündérek: Csodák? Alapvető mágia?
    Törpék: Csodakovács? Hegyi, üregi, városi?
    Ember: Hegyi, városi-polgár, paraszt, barbár stb stb…

    S még sokáig sorolhatnám…
    Igen többségük, pl az embernél a polgár, meg paraszt, tulképpen nem alfaj, de bővebb meghatározásdt is igényelne, mert pl Révben paraszt alig van 🙂 Tisztelet a kivételnek.
    De nincs is ezzel az egészel bajom. Szerintem maga a TK egy külön RPG fantasy világ, ami innen onnan csipeget ugyan, de ez főleg a játékosok alapelképzelései, s fantáziája miatt van. (pl karakter életkor, ami bár minden fajnál hasonló, mégsem ugye 🙂 )

    Csak azt szeretném mondani, hogy nem kell külön kiragadni egy dolgot, s háborogni, hogy én miért nem vagyok olyan s olyan, meg ilyen s ilyen (NEm utolsó sorban a táposág hiányérzete miatt)
    Pl én is Árnyadeptust próbálok játszani, DnD szabályrendszeréhez húzva. De!! Az ezzel járó ugymond “táp” dolgokat csak s kizárolag akkor játszom ki ha, a játékpartner beleegyezik. S ezt már sokszor mondtam, hogy itt az a fő, hogy megállapodással gémeljünk… Lehet anélkül is… S igen ebből van az ooc vita, meg az ignore stb… Lehet igy is…

    Venator alap elvével azonban egyetértek… Sötételfet játszó tapasztaltabb userek üljenek össze, s irják meg dolgaikat. Tanácsolom figyeljenek oda, hogy a TK ban nincs “táposabb” faj, igy ne akarjanak Mágusból, s DnDből megismert speckokat áthozni, vagy csak erősen butitva. Vegyék figyelembe a világleirást, s alkalmanként konzultáljanak BePe irányába. Esetleg a világleirást készitőkkel érdeme slenne még kapcsot felvenni.

    De adjanak egy shanszot a többieknek is, s ha már sikerült magukat megszervezni, gondolkodjanak ela többi fajon is, ehez akár még saját segitségemet is fel tudom ajánlani abban az esetben, ha tényleg egy korrekt “játékért” gárdát siekrül összeverbuválni…

    braz.

    Hmm visszaolvasva elég nagy utópiát irtam le, meg is mosolyogtam… Mert milenne ha tényleg békésen, gondolkodva, reálisan, elmélkedjünk együtt alapon megvalosulna… *könnycsepp*

  41. Rauko said,

    december 1 - 11:47 de.

    Venator: Ha úgy érzed, Salvatore szintjén képes vagy alkotni, akkor nyugodtan regeld be a szuperdrowt.:D Én senkit nem fogok megvádolni vépéizmussal, akinek világmegváltó hatalma van, ha azt olyan szinten írja le, hogy az ember szája tátva maradjon. Én Thrillt művészi fórumnak tekintem, s annál jobb, ha leszoktattok a kölcséseges könyvvásárlásról.

    Rodric és Nil: A világleírás alapján a TK játszhatatlan lenne, mivel még nem kiforrott, csak az alapot adta meg. Ha ragaszkodunk viszont a kiadványhoz, akkor a nemesi házakat el kellene törölni, az újságot meg legfőképpen, hiszen egy kezdetleges (s érdekes módon idővel éppen visszafejlődő) világról van szó. A hat város népessége úgy összességében 100000 lehet, s az nagyon színtelen. De dark fantasy kijátszására remekül alkalmas,buta emberekkel s fejletlen technológiával.

  42. Arkanis said,

    december 1 - 11:50 de.

    Rauko: pozitív vagy ma 😛 😀 😀 😀

  43. Brazil said,

    december 1 - 11:53 de.

    Végül is igaza van…
    Ha egy buta ember valamit nem tud megérteni, átlátni mit csinál? Otthagyja, megüti (Ugye orosz szerelés módszer :D), lerombolja, felgyujtja…
    Hmmm felgyujtás.. apropó távolrév… 😀

  44. Fea said,

    december 1 - 3:46 du.

    Csak azt tudnám 100K ember hogy a p****** tart el ennyi ingyenélőt, ilyen ultramodern minőségi fegyverekkel ellátva közben.

  45. Rauko said,

    december 1 - 4:02 du.

    Fea: Olyan érzetem támadt, hogy nem értetted meg egész pontosan, amit leírtam. Olvasd át még egyszer, kicsit told félre a személyes ellenszenvedet (vagyis tulajdonképpen az maradhat). Most a rejtett kérdésedre azt mondanám: Vagy 100K-nál több ember van és birodalmak vagy ultramodern fegyverek és újságírás nincsen.

  46. Arelandae Laryan said,

    december 1 - 6:29 du.

    Oks, beleegyezem a kompromisszumba, meggyőztetek.:P Drowt egyébként csak akkor használtam, hogyha nem volt kedvem kiírni, hogy sötételf, meg már szóismétlés lett volna kétszer az utóbbi.:) A sötételf egyébként is szebb szerintem…
    És rendben, Llotht sem írok ezentúl, lesz Káosz anya. Pókúrnő, ugye ezt azért ezt írhatom?:P És Mélysötétet is majd csak úgy emlegetem, hogy ‘odalent’ meg hogy ‘a mélyben’…:)
    Ohh, Jarlaxle*.* Jack/Johnny után ő a második pasim.XDDDD Jajj nagyon imádom:P Egyébként ha megnézem, tiszta Jack…
    Venator: Én is szívesen segítek, ha még lehet, bár nem tom mit mondhatnék.:)

  47. rhyldorlnar said,

    december 2 - 11:52 de.

    Üdv!

    Érdekességként megemlítem, hogy most kezdek hozzá egy íráshoz, persze némi segítséggel, ami a sötételfek jelenlegi (!) kultúrájáról és szokásaikról szól, és kevés lesz benne a történelem. Ugyanis a most alakuló Sötét Angyalok klánjának tagja vagyok (legalábbis szavaztam), és megpróbálom úgy csinálni, hogy legalább a klánon belül mindenki elfogajda és használja, hogy ezzel is szinesítsem/szinesítsük a TK világát. Ja, és persze minden segítséget örömmel veszek a TK-n belül a 147682 regszámra.

  48. Fea said,

    december 2 - 1:39 du.

    Rauko nincs személyes ellenszenvem. Ha félreértettem akkor elnézést kérek. De akkor örülhecc mert részben egyetértek. Ám szerintem ennyi ingyenélő klán sincsen kevés ember mellett. 🙂

  49. Rauko said,

    december 2 - 3:51 du.

    Fea: örömmel tölt el, hogy néha egyet is tudunk érteni:D Itt látok részemről egy apró bakit a világleírásban, hogy nincsenek birodalmak, csak hat fejletlen városka. Magam szívesebben játszok a nagy világ, nagy népesség tudatában, s amíg ez nem valósul meg a világleírásban, addig fantázia hiányában kénytelen vagyok Magusból (nem nagybetűzök és pontozok) adoptálni. S ezért nem hörrenek arra, aki FR-ből csipeget. S még sok emberre is sok az ingyenélő klán:D

  50. Rodric said,

    december 4 - 12:40 du.

    A világleírásba egyéni értelmezésem alapján, csak az eddig megismert helyek kerültek be, ami a sárgolyónak elenyészően kis részét képezi, így aztán nyugodtan lehetnek itt még bármekkora birodalmak.
    Nemesi házakra kizáró okot én nem tudnék mondani, de emiatt nem is nyálazom újra a szöveget. Legfeljebb a messzi ismeretlenből jövőket lehetne megszorongatni ezzel, de szerintem egy ügyes magyarázatot bárki kitalálhat még a leírást figyelembe véve is.
    Az újság pedig akkor számodra legyen kiégetett agyagtábla, és meg van oldva. 🙂

  51. Rauko said,

    december 4 - 1:19 du.

    Igazad van Rodric, miért is próbálkoznánk meg az egységes világteremtéssel:D Nekem kiégett agyagtábla, másoknak fülsajdítóan zakatoló gépsorok… Én rézpénzben fizetem ki a sörömet, másnak az egy zsáknyi aranyba kerül… Különc vagyok, vépé módon még a puskaport is bevezetném:D A birodalmakat most nem részletezem, mert nem tudok idézetet előcitálni Fórumról vagy egyéb helyszínekről, ahol azt a szerzők megtagadták, csak homályos emlékeimben él ilyen cselekedet. Nemesi házakra a kizárás akkor vonatkozott, ha csak az a hat városka létezik s a 100K egyed…

  52. Fea said,

    december 5 - 1:42 de.

    Szerintem legyen mindenki “fejvadász”, s indítsuk be a “csak egy maradhat” projectet. Sok izgalom, dark fíling, realitás és tocsogó vér.
    A nyertes jutalma pedig, a végső jutalom, önön valósága lesz.
    Na na na?

  53. Rauko said,

    december 5 - 2:25 du.

    Fea: A project-tel már elkéstél, mert éppen ez történik most Révben. Ugyan még klánháborúk címén, de aztán ellenfél hiányában azon belül kell megkezdeni. Valós, az én karim is fejvadász, de már régen ráébredt, az az egyik legfeleslegesebb hivatás ebben a városban:D Szóval mindenki biztonságban van, amíg nem kekeckedik… Na megy, aztán ledobja magáról a fene nagy mellényt… De megsúgnám Hercegnő, hogy egyelőre a te kezedben van a lehetőség, hogy más is legyen…

  54. Rodric said,

    december 5 - 4:11 du.

    Szép és jó lenne az az egységes világteremtés, ám ez az adminok kizárólagos privilégiuma. Csak az az egy esetet had idézzem fel, amikor még a játék kezdetén nem volt neve a városunknak és a userek megpróbálták pótolni ezt a hiányosságot, hogy ne Thrillionnak nevezzük, mert ugye nem az. Nos, ki lett találva egy név, amit viszonylagos elterjedségre is szert tett rövid idő alatt, ámde gyorsan közbeszólt a hatalom, hogy “Ácsi!”. Utána gyenge 8-9 hónap múlva az egy éves szülinapra elő is rukkoltak a névvel. Egységes szabályozáshoz hát édeskevés bármiféle jószándék, szorgalom, akármi.
    A birodalom kérdésében én abból indulok ki, hogy a világnak töredéke ismert. Lehet, hogy téves álláspont.
    Szerintem nem csak ez a hat városka létezik, más kisebb települések is vannak az én értelmezésem szerint, ami ismét csak lehet helytelen, de néhány utalás mást sejtet.

  55. Fea said,

    december 5 - 8:39 du.

    Az ki van zárva Rauko…, nem tudok megváltani ezernyi usert. 🙂
    Ha más lehetne már rég más is lenne.

  56. Rauko said,

    december 5 - 9:03 du.

    Ne légy ilyen kishitű, így nem lehet uralkodni:D

  57. Fea said,

    december 5 - 9:22 du.

    Nem kishitű vagyok, hanem realista. 🙂
    Egy irl év tapasztalatával a hátam mögött. 🙂

  58. Rauko said,

    december 5 - 9:36 du.

    Egy év az még nem tapasztalat, hidd el a vén kecskének:D Viszont tény, hogy már azt sem tudom, miről beszélünk, de sejdítem, hogy nem a sötételfekről…

  59. Fea said,

    december 5 - 9:45 du.

    Egy év “az uralkodásban”. 🙂

  60. Rauko said,

    december 5 - 10:16 du.

    Ott még kevesebb:D Minden lehetőséget még nem próbáltál ki. Megtanítsalak az ürességre? Az már hatalom:D

  61. Fea said,

    december 5 - 11:26 du.

    Igy van, a véres terror még kimaradt. 🙂

  62. Rauko said,

    december 5 - 11:34 du.

    Dehogy is! Pont az a leggyakoroltabb pontja a tapasztalatoknak… De azt majd IC lövöm el, miért is erős gátja az öldöklés a fejlődésnek:D

  63. Fea said,

    december 5 - 11:40 du.

    Tudom, hogy gátja a fejlődésnek, és sztem egyáltalán nem az a leggyakoroltabb pontja. 🙂
    Valamint nagyon elnéztél szerintem. 🙂

  64. Rauko said,

    december 5 - 11:56 du.

    Már a helytartó hatalomra kerülése is véres eseményekkel kezdődött, s mióta megszületett az új adótörvény, szinte nincsen összecsapás nélküli hét. Most meg érdekességképpen a Lyen-Mort házbéli tárgyalások közben farkasvadászatra indul a tömeg… De ha fel tudsz mutatni jelentősebb eseményt az uralkodásodból, én szívesen meghallgatom. Továbbra is azt mondom, IC semmi kifogásom nincsen a diktatúra ellen, csak OOC is ez legyen az álláspont, különben bukfencezik a logika.

  65. Wilned Slinn said,

    december 6 - 12:05 de.

    Hmmm… Sötételf vagy nem sötételf? Ez itt a kérdés. Vagy most ez átalakult magáncsevejjé 😀 😀 De ha már itt tartunk… Hupsz, nem is kezdek bele… 🙂

  66. Fea said,

    december 6 - 12:24 de.

    Öh igen itt van az a kis trükk ugyebár.

    Szerintem a “hatalomrakerülés” nem erőszakkal kezdődött, bár megelőzte egy véres esemény.
    Tudom logikai bukfenc első hallásra, de ha kibontod nem az.

    Ugyanis a hatalmat gyakorlo szemelyek nem a dög zugi hordák voltak, hanem egy igen módos njk kör.
    Velük sose hadakoztunk s távozásukat sem a fegyvereink idézték elő. Eltűnésükhöz sincs közünk, s a felkutatásukra indított expedícióban részt vettünk. Ez tény.

    A dög zugi nincstelen tömeg a Városi Tanács njk köre ellen kelt fel.
    Közünk se volt se az előidézéséhez, sem a probléma elfajulásához. A tömeg mészárolt gyujtogatott és fosztogatott. Hogy maradjon valami a városból ezért közbeléptünk, mivel a Városőrség Jacob Angelussal az élén, nem tudta kezelni a problémát.
    A hatalomrakerüléshez ennek az eseménynek aligha van köze.
    Mivel nem e révén “nyertük el” a “hatalmat”.
    A véres eseményt meg a nyakunkba varni jo moka, csak épp itt kezdődik a bukfenc.

    II. Az adótörvény újítás. OOc döntés előzte meg (BePe) és a klánvezérek a megfelelő fórumokon felszolalhattak mellette/ellene (tali, klanvezeri)
    Mivel nem tettek, ez icvé vált. Mégpedig jogos pénzbeszedéssé.
    Amit egyes klánok bízva fegyvereik erejében megtagadtak, noha haszonélvezői azon vívmányoknak amire nem fizetnének és jelentős városi javakat birtokolnak.

    Az adó ilyen formában való megtagadása gondolom lázadás, és önmagában agresszív cselekmény anélkül hogy bárki megadn rá az adekvált választ.

    Igen tudok, pl a “szenátus” összehívása, amire érdeklődő híjján mindössze 15-18 klán képviseltette magát, és “amiért” valaki megvezetett tömegeket vezetett az utcara. 🙂
    Vagy mondhatok békés díjalapítás vagy világítótorony építési programot is, és ugy tudom expedicioszervezésben is benne volt kezem. Kétségtelen, a békés dolgok senkit sem érdekelnek, a toronyhoz sokan még ic aranyat se adtak.
    Tehát valahol a gond ott keződik amit irtam sok sok reagunk előtt… 🙂

    Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy játszani csak úgy lehet ha a másik játékát is figyelembe vesszük s elfogadjuk a másikat, anélkül nem megy. Ehhez az is hozzátartozik hogy hagyjuk, nem csak a saját “képünk” alapján játszunk a “másikkal” hanem hagyjuk hadd formálja meg számunkra is a saját képét.
    Ekkor elkerülhetjük az igen divatos demagógiát ha netán “politikai” síkra kerülünk vagy akár “faji”-ra teszemazt egy sötételf kapcsán. (csak hogy legyen benne sötételf.)

  67. Fea said,

    december 6 - 12:26 de.

    Ó igen…

    “Most meg érdekességképpen a Lyen-Mort házbéli tárgyalások közben farkasvadászatra indul a tömeg…”

    Téli sport sokaknak. *vállvon* én vallási okokból nem megyek el rá sztem. Ötletet viszont értékelem.

  68. Rauko said,

    december 6 - 1:52 du.

    Nem tartom logikai bukfencnek… De én olyat nem is állítottam, hogy a dög-zugi hordák lettek volna hatalmon, mi több, még puccsot sem emlegettem, csupán ennyit: Már a helytartó hatalomra kerülése is véres eseményekkel kezdődött. A téma most éppen a demokrácia fogalma körül forog, amibe magánvélemény szerint nem tudom beleilleszteni a csőcselék leölését az egyéb leállítási módszerek helyett. Azt sem állíthatom, hogy percről percre követni tudtam volna ott az eseményeket, de mintha tárgyalási kezdeményezés nem történt volna meg. De egyébként bármilyen eseményt a nyakadba varrni teljesen helyénvaló, ezt egy uralkodónak vállalnia kell:D

    II. Klánvezéri fórumra sem látok be egyelőre, így nem tudom megítélni, minek a következménye ez a bugyuta törvény. Értelmesebb lett volna kiszabni személyes szintre, hogy az egyed adózzon, s ne a klán, de az ooc részhez egyáltalán nem értek. Az adó egyrészről lehet jogos pénzbeszedés, másrészről alappal megtagadható, hiszen nem minden személy tartja legitimnek a jelenlegi kormányzatot, hiszen nem választások útján született meg, tehát a demokrácia itt is megbukott. Itt is lenne mód a meggyőzésre, de nem olyan érvekkel, hogy én vagyok a vezető, tehát azt csinálod, amit mondok. Szintúgy ez is jele, hogy van egy kis felelősséged a dolgok ilyetén alakulásában. Itt most leszögezném, IC ez is helye, csak ooc is biccentsünk rá, igen, erőpolitikát folytatunk:D

    A torony, az expedíció és a díjalapítás elkerülte sajnos a figyelmemet, tény, kevésbé volt agyonreklámozva. Szvsz ezek indokok is lehetnek a békés tárgyalásokhoz, mondván ilyet is kaptok népek, s többez is, ha meg is támogattok benne. Azonkívül, hogy már useri szinten mozog a két párt között a haragosság, Ic is lenne még egy tucat érvem, hogy a háború a városon belül miért haszontalan, de azt majd IC fejtem ki, ha addig sapkanélküliségem miatt le nem lőnek:D

    Ebben megegyezünk, hogy a játékhoz két ember mindenképpen kell. Nekem nem kell bemutatnod az élményt, mikor az ember reagjait negligálják, elégszer volt már benne részem, s nem csak a kezdők által. De egyébként, ha rákérdeznék, hogy te mindig figyelembe veszed e a másikat és elfogadod, egyértelműen igennel felelnél. S itt kezdődik a probléma… Magam is igent vallanék, tévesen…

    S ott is bukik a demokrácia, hogy a téli sportra vállvonsz, de azért helyesled. Még mindig ragaszkodsz ahhoz, hogy igazad csak neked lehet:D Én most megtippelem, az is egy szánalmas esemény lesz, kevesebb sebbel mint amennyit a farkasok valóban haraptak. Hiszen thrill világában egy nemes épp oly képzett erdőjáró, csapdakereső, s orgyilkos mint akit egész életén keresztül erre képeztek…

  69. Fea said,

    december 6 - 2:17 du.

    És egy orvgyilkos tökéletes szerető, kiművelt mind a gazdasági mind politikai mind pedig tudományos téreken, adott esetben még varázstudó is, s ősi bölcsességeé tudója, vívása megszégyenít egy bajvívót stbm és még sorolhatnám. 🙂

  70. Fea said,

    december 6 - 2:18 du.

    O igen, és látszik, hogy a fenti eseményeket vagy nem követted figyelemmel, vagy tökéletesen értelmetlennek tartod bármit is jatszottak, s megvan a sajat verziod ami elég. Na, de nem koptatom feleslegesen a billentyűzetet.

  71. Rauko said,

    december 6 - 2:38 du.

    Az én orgyilkosom nem éppen nevezhető tökéletes szeretőnek, gazdasági és tudományos terepen sem említeném géniusznak, ha a szellemi energia használata mágiának számít, akkor sajnos varázstudó, de a vívásban nem látom be, miért is kellene lemaradnia. De ugyanakkor nem a mi ingünk, akkor fel sem vesszük:D

    A fenti eseményekből nem mindent követtem figyelemmel, gondolom te is oly keveset tudsz a szőke és társadalma életéről. Tévhit, hogy mindent értelmetlennek tartanék, de ha neked jól esik, hogy tényként kezeld a véleményedet rólam, hát tedd, ehhez jogod van. Furcsa típus vagyok, a saját verziómat kevésnek tartom a dolgok megértéséhez, s nem szeretem csupán egy szemszögből szemlélni az eseményeket, bár lehet, hogy okfejtéseimben ezt nem tudtam prezentálni. Az elektronikus prüntyögés sajátossága, hogy nem viszi át hitelesen az érzelmeket, s így talán támadónak éreztél a kíváncsi helyett. S mivel alapigazságokat, világmegváltó közleményeket nem közvetíttem, megértem, ha gondolataimat nem veszed figyelembe…

  72. Fea said,

    december 6 - 11:32 du.

    Oh, figyelembe veszem, különben miért leveleznéni itt annyit? Csupán olykor kiegészítettem a saját részemmel. 🙂

  73. Delia Angreil Kranath said,

    január 27 - 1:13 du.

    Ha már nem drow-k, és nincs Lloth meg miegyéb, kitalálhattak volna a világleírásban valami normális kultúrát nekik, meg normális hátteret, mert így csak néger elfek, semmi többek.

    Mellesleg a tk-s sötételfek 90%-a még mindig magasról tesz a világleírásra, amit ÉVEKKEL a játék születése után írtak meg. Mióta indul el egy valamirevaló szerepjáték úgy, hogy nincs rendszere, aztán utólag próbálják benyomni valami szűklátókörű, a kialakult dolgokkal egyáltalán nem foglalkozó összefoglalóba, törölve a fajok felét?

  74. Darth Rawen said,

    június 27 - 1:18 du.

    Már megbocsátassék!Mind addig míg a drow-elfeket tekintjük sötét-elfeknek(” egy és ugyanaz”)-hozzá teszem egy nagy frászt- nincs miről nemhogy beszélni de még vitatkozni se.Mert két külön fajról megy a vita.

  75. Habib said,

    augusztus 25 - 9:18 de.

    Nos figyelembe véve a megjegyzések és egyéb dolgokat én… Ezt azért nem fejtem ki mert én nem vagyok jártas a szerepjátékokbe de én bizony olvastam a Pókkirálynő háborúját, A vezeklőpapnő trilógiát aminek lehet hogy lesz folytatása de ezt nem tudhatom. olvastam a R.A. Salavtore Sötételf trilogiáját és meggyőződésem hogy kitalált és nem kitalált elemeket írt bele a író történetébe. Az összes faj gyülöli a drowokat. Na de mért? Erre könnyű a válasz. Mert az írók úgy álítják be a történetüket és a sötételfek viselkedéseit hogy az ellentmond minden jónak. De pont ezt cáfolta meg R.A. Salvatore a történeteivel. Drizzt egy kemény és kegyetlen világban nevelkedet fel ahonann ő elmenekűltert a nézetei eltérőek voltak a fajtársaiéval kapcsolatban. Én csak annyit fűznék hozzá a elöbbi megjegyzésekhez mert én most csak írok össze vissza, hogy egy dolgot jegyezetek meg szerepjátékosok. Nincs miért vitatkozni. A társaság úgy fog játszani ahogy az nekik tetszik. Engem hidegen hagynak az ilyen “játékok” mert én csak olvasni szeretek. Nem pedig egy kitalált világban “élni”. Még hozátudnék teni egyst mást de nem akarok. Mondom egy a lényeg: élvezétek a játékot. Majd még hozzá füzök egy kis sztorit a tőrténethez. addig is nyugalom srácok nem kell vitatkozni

  76. Habib said,

    augusztus 25 - 9:23 de.

    Bocs hogy mégegyszer zavarok. De elmondaná valaki részletesen hogy ti milyenjátékról beszéltek mert én nem nagyon értem. Ha ezt elmondja valaki akkor kérdezen nyugottan bármit a drowok ról én majd megválaszolom

  77. Habib said,

    augusztus 25 - 9:24 de.

    egyébként most írok egy Drow könyvet srácok szóval jöhetnek az ötletek bár maga is kitaláltam egy sztorit és feletéb jónak tűnik


Hozzászólás